Nyári almafajták
Astraháni piros
Gyümölcs jellemzői: Középnagy, kiegyenlítetlen méretű (átlagos tömege 110 g); alakja lapított gömb, mely a csésze felől enyhén bordázott. Viaszos-hamvas felületét jellegzetes liláspiros, csíkozott fedőszín borítja, ami csaknem az egész gyümölcsre kiterjed. Héja vékony. Gyümölcshúsa fehér – később sárguló -, félkemény, túléretten lisztesedik. Íze enyhén édes, kellemesen savas, üdítő, kissé illatos.
Érés ideje: Július közepétől augusztus elejéig érik. Szedés után 2-3 hétig tárolható.
Jerseymac
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse középnagy, 140-150g. Kellemes ízű, aromás étkezési alma. Húsa fehér, középkemény, bőlevű, illatos, édes-savas.
Érés ideje: Július végén, augusztus elején érik.
Rétes alma
Gyümölcs jellemzői: Nagy vagy igen nagy (230-250 g, de néha 500 g is lehet), lapított gömb alakú, gyakran féloldalasan hízott, így könnyen felismerhető; a többi nyári és kora őszi almától jól megkülönböztethető. Színe zöldes- vagy fehéres sárga, a kocsány felőli részen, illetve a napos oldalon szakadozott kárminpiros csíkozottsággal. Héja fényes, sima, erős, zsíros tapintású. Gyümölcshúsa kemény, bőlevű, roppanó, inkább savas, mint cukros; kellemes, de nagyrészt közömbös ízű – néha fűszeresebb.
Érés ideje: Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik, négy-öt menetben szedendő, elsősorban rétesalmának alkalmas.
Mollies Delicius
Gyümölcs jellemzői: Nagy (200-250 g), megnyúlt kúp alakú, zöldes-sárgás alapszínét 30-60%-ban enyhén pirosodó fedőszín borítja. Héja viaszos. Húsa közepesen kemény, sárgásfehér, roppanó, kellemesen fűszeres zamatú. Jó ízű, méretes gyümölcsei ma is keresettek a kora őszi fajtaválasztékban.
Érés ideje: Augusztus utolsó dekádjában több menetben szüretelhető, azonnal fogyasztható és három hónapig jól tárolható.
Summered
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse középnagy, 170g tömegű. Fehéres húsa a nyári fajtáknál a megszokottnál szilárdabb, íze kellemesen savas, enyhén illatos.
Érés ideje: Augusztus közepétől szedhető s szedéstől szeptember végéig fogyasztható.
Vista Bella
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagy (140-170 g), kissé megnyúlt gömb alakú, igen tetszetős; fedőszíne liláspiros, amelyet jellegzetes hamvasság fed. Íze harmonikus, zamatos, édes-savas; húsa sárgásfehér, közepesen szilárd. A hazai árufajták érési sorában jelenleg a legelső igazán piacos, nyári almafajta.
Érés ideje: Július közepén érik, többszöri szedést igényel.
Őszi almák
Akane
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse kicsi vagy közepes, 130-140g tömegű, a Jonathanéhoz hasonló. Húsa fehér, kemény, roppanó, lédús, íze kellemesen édes-savas. Gyümölcse nem hullik, akár egy hónapig is a fán hagyható, anélkül, hogy a beltartalmi értéket befolyásolná.
Érés ideje: Augusztus harmadik dekádjában szüretelhető, hűtőben két hónapig tárolható. Jól tűri az árúvá készítést és a szállítást is.
Elstar
Gyümölcs jellemzői: Gömb vagy lapított gömb alakú, középnagy vagy nagy méretű (160-240 g), – ez utóbbi erősen függ a fák berakodottságától. A gyümölcsön gyakori a hálószerű perzselődés (mint fajtajelleg), s ettől csaknem mindig jellegzetesen nyers tapintású lesz a felülete. Zöldes alapszíne csak éretten válik sárgává, fedőszíne a héj 1/3-2/3 részén márványozottan vagy bemosottan világos narancsvörös. Húsa a zöldessárgától a krémszínűig változhat, szilárdsága közepes, lédús. Íze finom, édeskés-savanykás, erősen aromás.
Érés ideje: Szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szürettől 5-6 hónapig fogyasztható.
Csány 1 Jonathan
Gyümölcs jellemzői: Közepes méretű (130-140 g), intenzíven és korán színeződő, Jonathan típusú alma. A színeződés csíkosan indul, de szeptember elejére már csaknem egész felületet sötétpiros fedőszín borítja. A Jonathán M. 41 előtt már 1 héttel, augusztus végén – szeptember elején szüretelhető. Piros – bíborpiros fedőszíne mosott; héjparásodás főként a kocsánymélyedésben fordul elő. Húsa tömött, kemény; íze a Jonathanéhoz hasonló. A legsúlyosabb gyümölcsű Jonathan változat. Akár 4-5 hónapon keresztül is jól tárolható.
Érés ideje: Augusztus vége, szeptember eleje.
Naményi Jonathan
Gyümölcs jellemzői: mérete, íze a Jonathanéhoz hasonló, színeződése intenzívebb.
Érés ideje: Szeptember második fele, vége.
Szatmárcsekei Jonathan
Gyümölcs jellemzői: gyümölcse közepes méretű, 120-130g, kiegyenlített nagyságú.
Érés ideje: Szeptember közepe.
Téli arany parmen
Gyümölcs jellemzői: Közepesen nagy (átlagosan 110 g), néha nagyobb vagy kisebb is (a gyümölcsök mérete erősen szór), igen szabályos (tompa) kúpos gömb, illetve gömbölyded alakú. Szára mély tölcséres, rozsdamázas üregben ül. Héja tompa fényű, kissé érdes tapintású, vékony; alapszíne aranysárga, amely a teljes érésben narancssárgás vagy narancspiros fedőszínnel borított (mosott, csíkozott) lesz. Színvilága a ‘Cox narancs renet’-ére emlékeztet. Pontozata szembetűnő. Felületén rozsdafoltok vagy -alakzatok is előfordulnak.
Érés ideje: Nagyon elhúzódóan, augusztus végétől szeptember közepéig-végéig szüretelhető, Szeptembertől januárig fogyasztható.
Tenroy
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse középnagy, 150-170g. Kemény, de finom szövetű, dominálóan édes ízű, aromás alma.
Érés ideje: Szeptember elején szedhető, a gyümölcsök szedéstől kb. 3-4 hónapig fogyaszthatók.
Watson Jonathan
Gyümölcs jellemzői: Az alapfajtánál nagyobb méretű, 140-150g tömegű.
Érés ideje: Szeptember harmadik dekádjában szüretelhető.
Téli almák
Batul
Gyümölcs jellemzői: Közepes nagyságú, alakja rendszerint szabályosan lapított gömb. Héja kissé zsíros tapintású, sima és fényes felületű. Az eleinte halványzöld termés éretten szalmasárga színű lesz, napos oldalán élénkpiros fedőszínnel. Húsa fehér, tömött, finom, eleinte roppanó, de éretten olvadó állagú; bőlevű, savanykás-édes, kissé fűszeres ízű.
Érés ideje: Gyümölcse október első napjaiban szüretelhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Braeburn
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse középnagy vagy nagy. Húsa igen tömör és szilárd, hosszú tárolás után lisztessé válhat. Íze kellemes, cukor/sav aránya harmonikus.
Érés ideje: Október második dekádjától kezdődően kb. hét hétig szüretelhető, Október második dekádjától kezdődően kb. hét hétig szüretelhető, de fogyasztási érettségét csak csak pár hónap tárolás után éri el és kb. 5-6 hónapig megtartja.
Charden
Gyümölcs jellemzői: Nagy méretű, gömbölyded, zöld, majd éretten zöldessárga színű. A gyümölcs felületén enyhe pír is kialakulhat. Íze kellemes, harmonikus, a ‘Golden Delicious’-nél magasabb a savtartalma és alacsonyabb a cukortartalma. Október első dekádjában szüretelhető. Hosszú ideig (6 hónapig) tárolható.
Érés ideje: Október első dekádjában, 8-10 hónappal a Golden Delicious után szüretelhető.
Florina
Gyümölcs jellemzői: Tetszetős megjelenésű, középnagy (130-140 g), kissé szabálytalan, enyhén megnyúlt alakú, erősen hamvas. Húsa sárgásfehér, közepesen kemény, tömött, roppanó, lédús. Finoman illatos gyümölcse elsősorban édeskés, de a megfelelő savtartalom harmonikus ízt eredményez. Héjának sárgászöld alapszínét a gyümölcsfelület felén világospiros vagy élénk bíborvörös, mosott és csíkozott fedőszín borítja, fehér paraszemölcsökkel.
Érés ideje: Szeptember végén, október elején szüretelhető, október végéig tárolható.
Fuji
Gyümölcs jellemzői: Nagy vagy igen nagy (Japánban 300 g fölötti is lehet), hazánkban inkább középnagy. Alakja megnyúlt, csaknem hengeres. Az alapfajta gyümölcsén a sárgás-zöldes alapszínű felületnek legfeljebb a felét (változatos színskálán mozgó) mosott vagy enyhén csíkozott világosabb rózsaszín vagy sötétebb narancs-, karmazsin- illetve barnáspiros fedőszín borítja. Húsa fehéres, kemény, ropogós, igen bőlevű, tömött; kitűnő mézédes ízét enyhe sav teszi harmonikussá.
Érés ideje: Igen kései érésű, október végén, a Granny Smith után egy héttel szedhető. Fogyasztási minőségének eléréséhez hűtőtárolást igényel.
Gloster
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagy méretű (160-200 g), megnyúlt harang alakú, enyhén szögletes, a csésze felé bordázott. Felületének több mint felét matt-hamvas, sötétvörös fedőszín borítja. Húsa ropogós, színe jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny; nagyon lédús, enyhén savas, kellemes aromával. A rosszul színeződött gyümölcsök íztelenek. A Glostert különösen nyers formában lehet jól felhasználni, mert gyümölcshúsa csak lassan barnul meg. Kiválóan alkalmas gyümölcssaláták, desszertek, rétesek és sütemények készítésére is.
Érés ideje: Szeptember végén-október elején szüretelhető, fogyasztási érettsége változatlan légterű hűtőtárolóban novembertől februárig, szabályozott légterű hűtőtárolóban május végéig kinyújtható.
Golden Delicious
Gyümölcs jellemzői: Tetszetős, mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g). Héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, majd éretten aranysárga színű lesz. Gyümölcshúsa sárgás színű, leveses, roppanó; édes, enyhén savas, kissé illatos.
Érés ideje: Szeptember végén-október elején szüretelhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól kb. márciusig megőrzi.
Golden reinders
Gyümölcs jellemzői: Középnagy (140-180g), az alapfajtáénál nyúltabb alakú. Húsa aranyszínű, lédús, roppanó, kellemesen édes-savanykás ízű, jellegzetes illattal. Héja nem túl vékony, enyhén viaszos, perzselődésre alig érzékeny, zöldessárga, éretten sárga színű.
Érés ideje: Szeptember végén-október elején szedhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól hat hónapig megőrzi.
Granny Smith
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagyméretű, átlagos tömege 156 g; kerekded vagy a csésze felé keskenyedő, csonka kúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes, teljes érettségben fűzöld színű. Nagy, fehér paraszemölcsökkel pontozott, a napos oldalát enyhe pír borítja. Húsa fehér színű, tömör, szilárd, lédús; íze frissítő, mérsékelten savanykás, zamata diszkrét.
Érés ideje: Október második dekádjának végén éri el az optimális szüreti érettséget. Fogyasztási érettsége kb. április végéig tart.
Húsvéti rozmaring
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagy (120-130 g), kissé csúcsosodó; alapszíne zöldessárga, a napos oldalon halványpiros pír borítja, mely elszórtan pontozott is lehet. Héja vastag, nehezen rágható, erősen viaszos, szinte zsíros hatású. Húsa zöldesfehér, durvább szövetű, elég bő levű, kemény; íze finoman savanykás, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos, bár kevéssé jellegzetes. Jól szállítható és tárolható, bár az ún. “taplófoltosságra” hajlamos.
Érés ideje: Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható.
Idared
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagyméretű (170-200 g), enyhén lapított gömb alakú, a közepénél “hasas”. Világossárga alapszínű felületét – a napfény hatására – csaknem egészében élénk világospiros, mosott fedőszín borítja. Héja sima, mérsékelten viaszos. Húsa sárgásfehér színű, lédús, idővel lassan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze kellemesen, enyhén savanykás, bár kissé aromaszegény; a Jonathan-hoz hasonló (megfelelő) cukortartalommal.
Érés ideje: Október elején érik, optimális fogyasztási érettségét csak 3-4 hónapos tárolás után éri el és akár a nyári hónapokig megtartja.
Jonagold
Gyümölcs jellemzői: Nagyméretű (220-250 g), gömbölyű, nagyon szépen színeződik, sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület 30-45%-a világospiros fedőszínnel borított. Közepesen vastag héját viaszréteg védi. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres; jobb a zamata, mint a Delicious fajtáé, magháza kicsi. Barnulásra nem hajlamos.
Érés ideje: Szeptember végén-október elején szüretelhető. Egy-két hónapos tárolás után már fogyasztható, a tároló minőségétől 4-10 hónapig őrzi meg fogyasztási minőségét.
Jonagored
Gyümölcs jellemzői: Jonagoldtól színeződésben tér el, egyéb tulajdonságaiban hasonló.
Érés ideje: Szeptember végén szedhető. tárolhatósága megegyezik a Jonaoldéval.
Londoni pepin
Gyümölcs jellemzői: Közepesen nagy vagy nagyméretű, lapított gömb alakú, a csésze felőli oldalon erősen bordázott. Héja a napos oldalon barnáspirosan mosott fedőszínt kap. Húsa tömött, bőlevű, kissé savanykás ízű; sajátosan fűszeres zamatú és kellemes illatú. Kiváló asztali alma.
Érés ideje: Igen későn, október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Mutsu
Gyümölcs jellemzői: Nagy vagy nagyon nagy (230-300 g), gömbölyű; húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú.
Érés ideje: október első dekádjában szüretelhető, amikor a színe világoszölddé változik. Fogyasztási minőségének eléréséhez hűtőtárolást igényel, kb. áprilisig fogyasztható.
Red rome van well
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagy (150-200 g), alakja felülről lapított, gömbölyded. Héja vastag, sima felületű, enyhén viaszos; alapszíne zöld, napos oldalán a gyümölcs több mint felét borító, mosott, élénkpiros fedőszín alakul ki. Húsa sárgásfehér, szilárd, ropogós, lédús, a szállítást és a manipulálást jól tűri. Íze enyhén savanykás, aromában szegény. Érési ideje október első fele, az Idareddel egy időben szedhető.
Érés ideje: Október első felében szüretelhető, márciusig tárolható. A szállítást és az árúvá készítést jól bírja.
Starking
Gyümölcs jellemzői: Középnagy vagy nagyméretűek (150-170 g). Alakjuk megnyúlt, kúpos, vállas, a kocsánynál bordázott, színük sötétpirossal csíkozott. Húsuk sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leves; erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű. A gyümölcsök héja pektinben gazdag, húsukban pedig több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. A szedési érettséget szeptember második felére – október elejére érik el.
Érés ideje: Szeptember végétől szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Starkimson Delicious
Gyümölcs jellemzői: Középnagy, vállas, intenzív sötétbordó ill. lilás (mosott) fedőszínű. Héja vastag, húsa zöldes- vagy sárgásfehér, tömött, roppanó, lédús; íze kellemesen édeskés – aromás, a sárgadinnyére emlékeztető ízű – a ‘Starking’-hoz viszonyítva kissé kevésbé fűszeres. A gyümölcs tömege átlagosan 134 g, azaz valamivel kisebb, mint a Starking-é (148 g).
Érés ideje: Október elején szüretelhető. Árúvá készítést, szállítást jól bírja, márciusig tárolható.