Bergeron
Gyümölcs jellemzői: Korán fordul termőre, jó termőképességű, de túlkötődésre, ebből adódóan alternanciára hajlamos. Gyümölcse középnagy, 40-45g tömegű. Héja narancssárga, a napos oldal élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Túltermés esetén lisztesedik, íze savasabb lesz. Magvaváló, magbele édes.
Érés ideje: 7-10 nappal a Magyar kajszi után érik.
Borsi-féle kései rózsa
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége jó, de későn fordul termőre és alternanciára hajlamos. Gyümölcse kicsi, 30-35g tömegű. Héja narancssárga, kismértékben kárminpiros fedőszín borítja. Húsa sötétnarancssárga, kemény, rostos, gyengén leves, közepes ízű. Magvaváló, gyakran lisztesedésre hajlamos.
Érés ideje: Magyar kajszi után 14 nappal érik (július végén – augusztus elején).
Budapest
Gyümölcs jellemzői: Korán termőre fordul, alternanciára kevésbé hajlamos, jó termőképességű fajta. Gyümölcse a berakódottságtól függően középnagy, 40-45g tömegű. Héja világos narancssárga, a napos oldalon narancsvörössel mosott, élénkpirossal pontozott. Húsa narancssárga, magvaváló, közepesen kemény, kevésbé lédús, íze savas.
Érés ideje: Magyar kajszi után 13-16 nappal érik, július végén – augusztus elején.
Ceglédi arany
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége kiváló. Gyümölcse középnagy méretű, 40-45g tömegű. Alapszíne narancssárga, napos oldalán kárminnal mosott. Húsa kemény állományú, élénk narancsszínű, éretten kellemes zamatú.
Érés ideje: Magyar kajszi után 6-7 nappal, a mandulakajszival együtt érik.
Ceglédi bíbor
Gyümölcs jellemzői: Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos, termésbiztonsága azonban rossz. Gyümölcse nagy, 50-60g tömegű. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 50-70%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, középkemény. Íze kiváló, sajátos zamatú.
Érés ideje: Július közepe, a magyar kajszival együtt, vagy utána 1-5 nappal érik.
Ceglédi kedves
Gyümölcs jellemzői: Korán fordul termőre, bőtermő, de alternanciára hajlamos. Gyümölcse középnagy-nagy, 45-50g tömegű. Héja narancssárga, kárminpirossal mosott, sok jellegzetes halványpiros ponttal. Húsa világos narancssárga, kemény. Íze kellemes, zamatos.
Érés ideje: Magyar kajszi után 5-8 nappal érik, július 2-3. dekádjában.
Ceglédi óriás
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, de nem rendszeresen terem. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 50-80g tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén).
Ceglédi Piroska
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége igen nagy, korán termőre fordul (3-4. éveben) Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Sötét narancssárga alapszínű, pirossal mosott, fénylő héjú, igen tetszetős. Húsa narancssárga, kemény, csak teljes érésben zamatos, éretten nem szállítható. Magja kicsi, magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július elején).
Gönci magyar kajszi
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, korán termőre fordul. Gyümölcse középnagy, 40-55g tömegű. Tulajdonsága megegyezik az átlagos magyar kajsziéval. Magja édes.
Érés ideje: Magyar kajszival egy időben.
H-II. 25/37
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 45-50g tömegű. Héja finom tapintású, bársony sötét narancssárga, 50-60%-ban kárminnal mosott. Húsa sötét narancssárgaszínű, finoman rostos, lédús, kemény. Íze kiváló.
Érés ideje: Magyar kajszi után 5-7 nappal.
Harcot
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Bibepontjánál hajlamos a repedésre. Héja sötét narancssárga alapszínű, kárminnal mosott, sűrűn elhelyezkedő, apró piros pontokkal. Tapintása bársonyos. Húsa narancssárga, lédús, rostos, kemény állományú, jó ízű, magvaváló.
Érés ideje: Július közepén, 2-3 nappal a magyar kajszi előtt.
Harmat
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse kicsi vagy középnagy, 35-45g tömegű. A héj alapszíne a krémszíntől a világos narancssárgáig terjed. Napos oldalán kisebb-nagyobb mértékben kárminnal foltosan mosott. Húsa világos narancssárga, mag körül világosabb. Éretten puha, finom, alig érezhető rostokkal. Íze üde. Magvaváló.
Érés ideje: 10-12 nappal a Korai piros előtt érik (június közepén).
Korai piros
Gyümölcs jellemzői: Jó termőképességű. Gyümölcse kicsi, 30-35g tömegű. Világos narancssárga héja kárminpirossal mosott vagy márványozott, enyhén molyhos. Húsa világos világos narancsszínű, kissé rostos, nem túl édes, kissé savas, kellemes ízű, puha. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 10-14 nappal érik (július elején).
Korai zamatos
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse nagy, 40-45g tömegű. Sima héja narancssárga, napos oldala halványpirossal lehelt. Húsa narancssárga, lédús, rostos, középkemény, duránci. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 7-10 nappal érik (július elején).
Ligeti óriás
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége gyenge. Gyümölcse nagy-igen nagy, 50-55g tömegű. Héja narancssárga színű, amely kárminpirossal mosott, pontozott. Húsa kemény, narancssárga, nem olyan ízletes, mint a Magyar kajszi. Magbele édes.
Érés ideje: Július közepe, Magyar kajszi után 3-4 nappal érik.
Porzója: Magyar kajszi
MK 132
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse középnagy, 40-50g tömegű, 42-46mm átmérőjű. Alapszíne narancssárga, napos részén kárminpirossal lehelt, sötétpirossal pontozott. Húsa konzervéretten is sárga, középkemény, bőlevű, finoman rostos,. Íze harmónikusan savanykás-édes, jellegzetes kajszi zamattal. Éretten gyümölcse nem hullik a fáról.
Érés ideje: Korai piros után 4-5 nappal érik.
Magyar kajszi C235
Gyümölcs jellemzői: Korán termőre fordul, de alternanciára hajlamos. Gönci magyar kajszinál gyengébb termőképességű. Gyümölcse középnagy, 45-50g tömegű. Héja élénk narancssárga, napos oldala kárminpirossal mosott, finoman molyhos. Húsa narancssárga, lédús, igen finom, kemény állományú. Magja édes.
Érés ideje: Július közepe.
Mandulakajszi
Gyümölcs jellemzői: Rendszeresen és bőben terem. Gyümölcse nagy-igen nagy, 55-60g tömegű. Héja narancssárga, enyhén pirossal mosott. Húsa narancssárga, kemény állományú, ízes. Magja édes.
Érés ideje: Magyar kajszi után 5-8 nappal érik.
Pannónia
Gyümölcs jellemzői: Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, túlkötődésre hajlamos, rendszeres gyümölcsritkítást igényel. Gyümölcse középnagy-nagy, átlagosan 45g tömegű, átmérője 47-50mm. Héja finoman molyhos, narancssárga alapszínű, napos oldala kárminpirossal lehelt. Húsa Ízletes, Magyar kajszinál savasabb, középkemény állományú, finoman rostos, lédús.
Érés ideje: Magyar kajszi után 4-7 nappal érik.
Polonais
Gyümölcs jellemzői: Korán termőre fordul, rendszeresen és bőben terem. Gyümölcse középnagy 35-40g tömegű. Héja világos narancssárga, kevés fedőszínnel. Húsa világos narancssárga, középkemény, lédús, jó ízű.
Érés ideje: Július második dekádjában, Magyar kajszi után 3-5 nappal érik.
Rakovszky
Gyümölcs jellemzői: Jó, rendszeres termőképességű. Gyümölcse középnagy, átlagosan 38g tömegű. Héja sötét narancssárga, lilás élénkpirossal mosott, molyhos. Húsa sötét narancssárga, zamatos, bőlevű.
Érés ideje: Magyar kajszi után érik 4-7 nappal.
Roxana
Gyümölcs jellemzői: Korán termőre fordul, közepes termőképességű. Gyümölcse nagy, 50-60g tömegű. A héj kissé fénylő, narancssárga, kárminnal 50-70%-ban mosott. Húsa narancssárga, kemény, lédús, kellemes ízű, zamatú. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi után 6-7 nappal érik.
Rózsakajszi C1406
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Héja finoman molyhos, narancssárga, napos oldalon 40-60%-ban kárminpirossal mosott. Húsa finom rostú, édes, bőlevű, középkemény állományú. Íze és zamata kellemes.
Érés ideje: Magyar kajszi után 12-14 nappal érik, július végén augusztus elején.
Szamarkandszkij rannyij
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse kicsi, 30-50g tömegű. Héja narancssárga, élénkpirossal lehelt. Húsa narancssárga, kissé rostos, leves, zamatos, kissé maghoz kötött. Magbele édes.
Érés ideje: Korai piros előtt 10-12 nappal érik (Június közepén).
Szegedi mammut
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége jó, későn fordul termőre. Gyümölcse nagy-igen nagy, 50-60g tömegű. Héja molyhos, narancssárga alapon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, középkemény állományú, könnyen puhul. Magbele édes.
Érés ideje: 3-5 nappal a Magyar kajszi előtt érik, július közepén.